BAKI NEDİR ?


Bakı, bir alandaki yükseltilerin (dağlar, tepeler) güneş ışınlarını alış açısı, güneşe bakış açısıdır.
Mikro iklim açısından sıcaklığı belirleyici önemli etkileri vardır bakının. Bir yamacın güneş ışınlarını alış açısı şuna bağlıdır. Bölgenin enlemi yani matematik konumu. Örneğin Türkiye 36° – 42° kuzey enlemleri arasında yer alır, bu nedenle bu ülkede bulunan tepelerin bakısı her zaman güneye doğrudur.
Çoğu zaman güneye bakan yamaçlar aynı bölgedeki kuzeye bakan yamaçlardan daha sıcaktır. Özel konum bazen bu dengeyi değiştirebilir. Güney yarımkürede yer alan bir ülkeden örnek verirsek Avusturalya’daki dağların bakısı kuzeye doğrudur.

Bölgenin konumu

Bir yerin bakısı: kalıcı kar sınırı, ağaç üst sınırı ve tarımın üst sınırı üzerinde etkilidir. Güneş ışınlarını daha dik alan bakı tarafında güneşlenme süresi uzun, güneş ışınlarının geliş açısı daha diktir. İki yamaç arasındaki bitki örtüsü bakıya göre farklılık gösterebilir.
bakı
Bakı, bir bölgedeki dağların Güneş ışınlarını alış yönü veya Güneş’e bakış kısmı olarak açıklanabilmektedir. Bakı enlem etkisi dolayısıyla Bakı, bir alandaki yükseltilerin (dağlar, tepeler) güneş ışınlarını alış açısı, güneşe bakış yönüdür. Mikro iklim açısından sıcaklığı belirleyici önemli etkileri vardır bakının. Bir yamacın güneş ışınlarını alış açısı şuna bağlıdır
Bölgenin enlemi yani matematik konumu. Örneğin Türkiye 36° – 42° kuzey enlemleri arasında yer alır, bu nedenle bu ülkede bulunan tepelerin bakısı her zaman güneye doğrudur. Çoğu zaman güneye bakan yamaçlar aynı bölgedeki kuzeye bakan yamaçlardan daha sıcaktır. Özel konum bazen bu dengeyi değiştirebilir. Güney yarımkürede yer alan bir ülkeden örnek verirsek Avusturalya’daki dağların bakısı kuzeye doğrudur.

Bölgenin özel konumu

Bir yerin bakısı: kalıcı kar sınırı, ağaç üst sınırı ve tarımın üst sınırı üzerinde etkilidir. Güneş ışınlarını daha dik alan bakı tarafında güneşlenme süresi uzun, güneş ışınlarının geliş açısı daha diktir. İki yamaç arasındaki bitki örtüsü bakıya göre farklılık gösterebilir.
Bakı, bir bölgedeki dağların Güneş ışınlarını alış yönü veya Güneş’e bakış kısmı olarak açıklanabilmektedir. Bakı enlem etkisi dolayısıyla matematik konum sonucunda oluşur . Ayrıca özel konumun sonucu olduğu da söylenebilmektedir. Ancak 2. savın kanıtlanabilirliği tartışmaya açıktır. Bakı; kalıcı kar sınırı, ağaç üst sınırı ve tarım üst sınırı üzerinde etkilidir.
Bakı tarafında güneşlenme süresi uzun, güneş ışınlarının geliş açısı fazla, güneş ışınlarının tutulma oranı daha az ve yerleşme daha fazladır. Örneğin Türkiye’deki dağların bakısı sürekli güney yönlüdür. Bunun sebebi Türkiye’nin 36° -42° kuzey enlemleri arasında olması ve dolayısıyla Güneş ışınlarını güneyden almasıdır. Bu durumu matematik konum ile açıklamak mümkündür.

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

MUĞLA'NIN COĞRAFİ ÖZELLİKLERİ

Coğrafyanın İlkeleri